11/04/2009

Fem la carmanyola






Hola mares i pares!!

Ens ha semblat molt bona idea començar el blog parlant de què fem per menjar quan els nens van d'excursió .... i la Sònia Salom (mestra de psicomotricitat i educació física) s'ha ofert a fer-nos una proposta per llepar-nos els dits!!

El moment de l'àpat en una excursió arrodoneix el plaer per a les sortides i la companyonia. I sempre és millor uns macarrons freds que un entrepà aixafat, esclafat amb un pa tou que sembla un xiclet!
Primer de tot, no ens atabalem Hem de pensar un menú que sigui fàcil de preparar i que es pugui menjar fred.

  • No portarem aliments amb llet, ous o maionesa perquè es podrien fer malbé amb el sol o l’escalfor.
  • No posarem fruita sencera que es pugui aixafar i fer malbé: plàtans, peres, etc.
  • No posarem iogurts ni sucs, perquè poden vessar a dins la bossa i fer-nos malbé tot el que hi portem.

Els aliments han d'anar amb carmanyoles o embolicats amb paper resistent . És molt útil posar tot el que voleu que es mengi el vostre fill en un plat abans de posar-ho a la carmanyola. A vegades quedarem sorpresos de la quantitat de menjar que pretenem que mengin. A les carmanyoles sembla que no, però hi podem encabir molta quantitat.

Plats freds aconsellables:
  • Amanides amb productes de l´hort, amb el verd de l'enciam o l'escarola de protagonista, d’altres elements de l'hort i diferents entrebancs de carn, peix o vegetals.
  • Truites de tota mena: patata, patata i ceba, carbassó, carbassó i ceba, poti-poti de verdures, botifarra, mongeta, cigrons, gambes, i de tants sabors com vulgueu.
  • Els llegums en forma d’amanida són una bona solució per acabar l'excursió amb molta empenta. Són empedrats de llegums amb mongeta, cigró o llentia.
  • L'arròs amb tonyina, amb carn picada, amb tomàquet, etc. és calòric i ens permetrà suportar les caminades. O les amanides d’arròs sempre tenen molt d´èxit!
  • Les amanides de pasta són una bona solució per fer un plat únic: amb tonyina, pastanaga, tomàquet, blat de moro, poma, formatge, olives, fruits secs, etc. Són un plat complert i ple de color. També fa de bon portar algun plat de pasta que tradicionalment mengem calent, com ara la pasta al pesto, tallarines amb calamars…

  • Els plats de corral: pollastre, conill, vedella, etc... del dia abans.
  • Altres amanides que donen gran resultat són les que tenen la patata com element principal, verduretes a daus: una mena d'"ensaladilla rusa" sense maionesa, no sigui que es talli pel camí. I un panadó de tonyina per acompanyar.
  • I no hi poden faltar els clàssics: pastes vàries (macarrons, espaguettis, espirals), hamburgueses, carns arrebossades ja sigui porc, vedella, pollastre... farcits o no de pernil, formatge,...
Per acabar no ens oblidem de posar-hi unes postres: unes fruites seques (ametlles, avellanes, nous, pinyons), una macedònia de fruites tallades a daus, un làctic en forma de formatget, una barreta de cereals, galetes salades, galetes de cereals o d´arròs, o... una mica de tot!
Per portar tot això el més pràctic és que portem una motxilla, serà més còmode pels nens. I no ens hem de deixar uns coberts (és suficient amb una cullera i una forquilla), una cantimplora, un got i un tovalló de roba.
Ah! Afegiu una mica de decoració, que segur que encantarà als infants i que ajudarà a que la carmanyola torni buida i neta com una patena.

Sònia Salom

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Trobem que això de la carmanyola és una molt bona idea. A casa abans sempre anàvem amb entrepans i ara força vegades també fem carmanyola.
Els suggeriments són molt interessants per evitar caure en la rutina de l'amanida d'arròs i el pollastre arrebossat.
GRÂCIES
claudi i Judit

SÒNIA ha dit...

Crec que la primera aportació de la Sònia ens serà d´ajut per a la propera carmanyola a preparar.
Us animo a fer aportacions, ja que entre tots de ben segur que n´apendrem encara més...